Ikan Segar Kukus (Steamed Fish) ini biasa saya buat pada hujung minggu... sambil tu ajak anak sama-sama tolong mana yang patut... nanti bila dia dah selalu tolong, InsyaAllah pandailah dia sediakan. Bolehlah order dari dia pula.... rasanya tetap sama seperti yang saya sediakan... menjilat jari...
Bahan-bahan :Ikan segar 300g (kerapu, merah, siakap atau bawal)
2 inci halia – dimayang halus
7 ulas bawang putih - dihiris nipis
1 lada besar – dipotong dadu
kicap pekat manis
garam secukup rasa
satu sudu bawang goreng (jika suka)
daun bawang dan daun sup di potong sepanjang seinci.
Cara penyediaan :- gaul garam dengan ikan.
- lumur kicap pekat manis dengan ikan dalam mangkuk besi.
- tabur bawang putih, halia, lada besar di atas ikan.
- panaskan kukus.
- kukus ikan selama 30 minit dengan api sederhana.
- akhirnya tabur daun sup, daun bawang dan bawang goreng.
- kukus ikan sehingga masak .
- hidang bersama nasi panas.
[]
No comments:
Post a Comment